logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Zoekwoorden bepalen voor SEO optimalisatie

Lettersoep > Blog  > Zoekwoorden bepalen voor SEO optimalisatie
zoekwoorden-bepalen-seo

Zoekwoorden bepalen voor SEO optimalisatie

Wanneer je besluit om je website te optimaliseren voor Google is het belangrijk dat je de juiste zoekwoorden kiest. Doet u dat niet dan gaat u waarschijnlijk veel tijd verdoen aan optimalisatie van zoekwoorden die niet het gewenste resultaat opleveren. Hier mijn stappenplan en tips voor zoekwoorden bepalen.

Hieronder geef ik 7 stappen voor het bepalen van zoekwoorden voor uw website. Ik geloof wel dat het een kwestie van ervaring is om goed in te schatten of een woord kan scoren of niet. U kunt het best een SEO-specialist vragen voor een advies, want het is zonde om teksten te maken voor  zoekwoorden die niets gaan opleveren. Maar met deze tips kunt u vast beginnen:

1. Doelen stellen

Net als bij elke marketing activiteit is het belangrijk om te beginnen met een communicatieplan. Wat wilt u precies bereiken met de ranking in Google? Welke doelgroep wilt u bereiken, wat zijn uw doelen en wat is uw boodschap? Is uw doel bijvoorbeeld conversie dan is het erg belangrijk dat u bezoekers trekt die uw product willen afnemen en is relevantie heel belangrijk. Wilt u liever hoge bezoekersaantallen, kijk dan vooral naar wat uw bezoekers interesseert en pas u daarop aan

2. Brainstorm

Ga naar aanleiding van uw doelen brainstormen over welke woorden hierbij passen. Welke woorden denkt u dat uw doelgroep mogelijk zoekt in Google waarop uw website aansluit. Maak een lijst met onderwerpen die horen bij uw website.

3. Zoekwoordenlijst

Vervolgens kunnen we met de Google keyword tool lijsten uitdraaien met alle woorden die met uw website te maken hebben. Let op dat de taal en het land op Nederland staan. Typ een woord van de brainstorm in en kijk wat eruit komt, Google geeft heel veel suggesties die met uw zoekwoord te maken hebben. Download de zoekwoorden en zet in een Excel bestand. Probeer het ook eens als u aanvinkt “alleen ideeën weergeven die nauw verband houden met mijn zoektermen”, dan krijgt u een andere lijst. En sorteer de lijst ook eens op aantal zoekopdrachten of juist op concurrentie. Doe dit met alle woorden en plak alle lijsten die u eruit krijgt onder elkaar in Excel.

4. Ordenen

Orden de lijst in Excel door duplicaten te verwijderen en alles te sorteren op het aantal lokale maandelijkse zoekopdrachten.

5. Zoekwoorden bepalen

We kunnen uit deze lijst nu zoekwoorden bepalen. Woorden met een hoog lokaal zoekvolume en een lage concurrentie hebben de meeste kans om goed te scoren. Algemene enkele woorden werken niet, het is bijna onmogelijk om hierop te scoren, echter op niche woorden kan het vaak juist wel goed. Kies liever dubbele woorden of misschien zelfs combinaties die uit drie woorden bestaan. Het heeft onder andere te maken met de autoriteit en kwaliteit van uw website, de concurrentie en de linkbuilding of u hoog kunt ranken. Een grote website als Bol.com kan wel op het woord ‘boeken’ op positie één komen, maar een kleine webshop kan dat wel vergeten.

6. Concurrentie

Bekijk vervolgens de concurrentie op de gekozen zoekwoorden. Google geeft ook cijfers de concurrentie aan, maar dit zegt niet altijd alles. Typ uw woord in Google Search in en kijk welke sites er hoog scoren en wat zij over uw woord schrijven. Zo kunt u precies inschatten hoe hoog u zou kunnen scoren. Als u wilt scoren op ‘plakband’ en er is een website met de domeinnaam http://www.plakband.nl dan is de kans klein dat uw website erboven komt, indien dit een redelijke website is. Het is door naar de resultaten te kijken heel goed in te schatten hoeveel kans u maakt met een zoekwoord. Een SEO-specialist heeft hier meer ervaring in en kan dit goed inschatten, voor een beginner is dit vrij lastig. Zo zijn de woorden die nauwelijks kans maken op de eerste pagina te komen al direct weg te strepen.

7. Resultaten inschatten

In principe zou u al met uw woorden aan de slag kunnen gaan. Maar is de lijst nog te lang dan kunt u uitrekenen wat elk woord zou kunnen opleveren. Dit kan gemakkelijk met het aantal maandelijkse zoekopdrachten en de verwachte ranking ten opzichte van de concurrentie. Op Searchenginewatch is te zien wat de CTR is per positie in Google. Op de eerste positie is dit 33%, maar op de vierde nog maar 8,1%. Dus misschien heeft u een woord dat per maand heel veel gezocht wordt, maar u verwacht dat hij hoogstens op positie 4 komt, dan kan een minder gezocht woord wat op 1 kan komen opeens veel hoger gaan scoren. Zo kunt u de zoekwoorden bepalen die waarschijnlijk het meest gaan opleveren.

Met dit stappenplan kunt u zelf al een heel eind komen met de zoekwoorden bepalen en het is erg handig als u echt geen budget heeft om hier iemand voor in te huren. Het is natuurlijk wel zo dat een SEO-specialist dit veel sneller kan en ook beter kan inschatten wat gaat werken en wat niet.

Maar.. houd er rekening mee dat niets zeker is met SEO, het kan toch heel anders gaan dan u verwacht. Er spelen meer dingen mee zoals linkbuilding en de kwaliteit van de content of scoren in Google gaat lukken. Het kiezen van de juiste woorden is nog maar de eerste stap. Bedenk ook dat het belangrijk is dat u wel de informatie kunt bieden die de bezoeker zoekt. Ga niet optimaliseren op dingen die u niet kunt aanbieden, want dan is die bezoeker ook snel weer weg.

Tip: is uw site al een tijdje in de lucht, kijk ook eens Google Analytics welke pagina’s het nu al redelijk doen in Google en optimaliseer deze.

user-gravatar
Clarissa
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website