logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Dit is wat storytelling echt inhoudt

Lettersoep > Blog  > Contentmarketing  > Dit is wat storytelling echt inhoudt
wat-is-storytelling

Dit is wat storytelling echt inhoudt

Verhalen zijn ontzettend krachtig omdat ze onze aandacht trekken en goed blijven hangen, onze hersenen nemen een verhaal namelijk veel makkelijker op. Dat maakt storytelling een hele sterke marketingtool. Maar hoe pas je het toe en wat is precies de kern van een goed verhaal?

Tijdens de Freelance Friday van 11 maart in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam was het thema: De kracht van Storytelling. In de kleine zaal vertelde storyteller pur-sang Simon Hodges ho  je met taal en verhalen de bedrijfscultuur kan veranderen en vooral wat een verhaal een goed verhaal maakt. Radiomaker Chris Bajema gaf daarnaast een aantal mooie voorbeelden van verhalen die hij tegenkwam met zijn podcast De man met de microfoon.

Wat is storytelling?

Verhalen worden al eeuwen vertelt. Lang geleden gebeurde dat door verhalen-vertellers op straat en later in boeken, maar in het digitale tijdperk kan iedereen ze overal en altijd vertellen. Dat is niet voor niets: we luisteren namelijk graag naar een verhaal. Verhalen helpen om de ingewikkelde wereld makkelijker te begrijpen en geven betekenis aan wat we meemaken. Dat maakt het verhalen vertellen – oftwel storytelling – een krachtige manier om een boodschap over te brengen.

Steeds meer marketeers en communicatiebureaus gaan daarom aan de slag met storytelling. Deze manier om een boodschap over te brengen kan zorgen voor meer betrokkenheid bij de doelgroep én zorgt dat de boodschap beter blijft hangen. Op de website van het National Storytelling Network staat de volgende definitie van storytelling:

 

Storytelling is de interactieve kunst waarbij met woorden en acties de elementen en beelden van een verhaal worden vertelt, terwijl de verbeelding van het publiek wordt gestimuleerd

 

Het gaat er dus om dat je interactie aangaat met de lezer of luisteraar, het is dus nooit alleen maar plat je verhaal uit zenden. Je probeert op verschillende manieren een connectie te maken met de lezer, zodat zij de gebeurtenissen voor zich kunnen zien en zich kunnen inleven.

Intro van de interactieve documentaire The Biology of Story

De kern van een goed verhaal

Om een goed verhaal te vertellen moet je op zoek gaan naar authentieke en oprechte verhalen, bijvoorbeeld bij de mensen binnen je bedrijf. Om een lezer echt te betrekken moet je vinden wat het diepste verlangen is van jou hoofdpersoon. Hoe zie je dit terug in zijn werk of activiteiten? Wat wil hij écht en hoe zorgt hij ervoor dat dit gebeurt?

Een verhaal wordt nooit alleen maar verzonden, het gaat om de relatie tussen de verteller en de luisteraar. Volgens Simon Hodges is de kern van een goed verhaal de combinatie van de waarden van de verteller én de luisteraar, want deze moet zich in het verhaal kunnen herkennen. Het is dus een relatie tussen twee personen.

wat-is-storytelling

In het verhaal gaat het om een combinatie tussen de waarden (why) en de ervaring (gebeurtenissen) van de verteller. Denk  bij de waarden aan de beroemde ‘Why’ van Simon Sinek. Wat beweegt deze persoon echt, diep van binnen? Door deze twee elementen in je verhaal te verwerken kun je mensen raken.

Aan de slag met storytelling

Door middel van storytelling kun je vertellen wat jou, je werknemers of je klanten beweegt. Wat inspireert jou, geeft zin en waar wil je mensen graag van overtuigen? Het belangrijkste is dat een verhaal oprecht en authentiek is. Vertel niet hoe goed je bent, maar juist welke tegenslagen je hebt overwonnen en hoe je bent gekomen waar je nu bent. Juist de worsteling is belangrijk. Zorg wel dat je het doel van je verhaal altijd voor ogen houdt, want je wilt er uiteindelijk ook iets mee bereiken.

Je kunt een verhaal vertellen met een tekst, maar dat is meestal niet genoeg. Gebruik ook beelden zoals foto’s en video’s om het verhaal te versterken. Zorg voor een goede structuur, noem zoveel mogelijk details en zorg voor verrassing.

Storytelling voorbeeld

Voor goede voorbeelden van storytelling hoef je alleen maar in je omgeving te kijken. Mensen vertellen van nature namelijk vaak verhalen aan elkaar. Een goed storytelling voorbeeld zijn de verhalen van De man met de Microfoon. In deze podcast spreekt Chris Bajema willekeurige mensen op straat aan met een simpele vraag. Vaak komen er de mooiste verhalen naar boven. Luister bijvoorbeeld in aflevering 1 eens naar het verhaal van Meneer van Laarhoven. Door de onverwachte wending is dit een verhaal dat je aandacht trekt en blijft hangen, het roept emoties op. Volgens Chris heeft een goed verhaal iets verrassends en zit de kracht hem in de details. Juist met de details pak je namelijk het grotere verhaal.

Een ander voorbeeld is deze presentatie van Steve Jobs. Hij vertelt zijn eigen levensverhaal, maar noemt ook zijn bedrijf Apple.

Er zijn al verschillende bedrijven met een storytelling platforms. Neem bijvoorbeeld het storytelling platform Innovation and You van Philips of de How do you become truly wealthy? video’s van de Triodos bank campagne. Meer storytelling voorbeelden zijn te vinden in deze blog van Hostnet.

Heb jij nog een goede tip voor goede storytelling of wil je reageren? Laat dan hieronder een berichtje achter.

user-gravatar
Clarissa
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website