logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890
friends-of-search-2017

Belangrijkste learnings Friends of Search 2017

Gisteren was ik bij Friends of Search, hét congres in de Benelux over Search Marketing. Een dag waar ik vooral energie van heb gekregen. Er stonden goede sprekers op het programma, die het hadden over zowel SEO als SEA topics. Hieronder mijn verslag van #FOS17 en de belangrijkste learnings die ik uit deze dag heb gehaald.

 

'As long as there's search engines, there's SEO' - Gary Illyes (Google)

 

Er staat weer heel wat te gebeuren op SEO gebied. We zien dat UX en SEO elkaar steeds meer versterken, ze zijn tegenwoordig zelfs onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verder wordt mobiel nóg belangrijker, gaan we veel analyseren (data!) en in plaats van content spammen, verschuift de focus nu echt naar kwaliteit.

1. DATA, DATA, DATA

Marketing draait steeds meer om Big Data. Op die manier kan de marketing veel beter gepersonaliseerd worden. En dat betekent meer conversie en minder waste. Alles kan worden gemeten. Spreker Marty Weintroub vertelt in zijn (warrige) presentatie over wat er allemaal mogelijk is qua remarketing. Door data van social media (Facebook!) te koppelen aan data uit je website en Adwords kun je bezoekers heel specifiek targeten. Ook al heeft een kleine markt als Nederland minder mogelijkheden dan de US, remarketing is interessant. In het Little Blue Book van Oracle is te zien waar je die data zoal vandaan kan halen. Meten is weten.

2. Marketing Automation

Hebben marketeers straks geen werk meer? Artificial Intellegence (AI) gaat zeker veel werk overnemen, meerdere sprekers wijzen daarop. Maar het neemt vooral de saaie klusjes over (monkey stuff). Dagen bezig zijn met Adwords optimaliseren is niet meer nodig. AI ziet namelijk precies welke advertentie wel werkt en welke niet. Op die manier kan veel marketing worden geautomatiseerd. De presentaties die specifiek over dit onderwerp gingen heb ik helaas gemist.

20170216_135531

3. A/B testen voor SEO

A/B-tests met nieuwsbrieven en webpagina’s kennen we. Maar dat je ook kan A/B-testen met SEO, was voor mij nieuw. @dom_woodman van Destilled legt uit hoe dit in zijn werk gaat. Eigenlijk is het best simpel. Je neemt twee groepen met webpagina’s, die erg op elkaar lijken, met dezelfde hoeveelheid verkeer (liefst min. 1000 sessies per maand). Vervolgens doe je op de ene groep wel een aanpassing en op de andere controlegroep niet. Daarna is het kijken wat het effect in de ranking zal zijn. Dit is tegenwoordig gelukkig al vrij snel te zien – 2 tot 3 weken is vaak genoeg.

SEO AB Tests

En aantal testen die Dominic Woodman heeft gedaan:

 1. Alt-tags verwijderen: dit maakte absoluut geen verschil in traffic
 2. Category teksten verwijderen: het gevolg was een daling van de traffic
 3. Title-tags matchen met grootste zoekvolume: daling van traffic, CTR is blijkbaar belangrijker dan de excacte match
 4. Structured data toevoegen aan categoriepagina’s: dit had een traffic stijging van wel 11% tot gevolg (reken maar uit in geld voor een grote webshop)

De belangrijkste learning was misschien wel, dat je dingen die werken niet zomaar op alle sites kan toepassen. Iedere website is namelijk anders en het effect van een verandering kan daardoor ook heel anders uitvallen!

Het mooie is dat SEO experts dankzij A/B-test beter hun waarde kunnen laten zien. Je kan duidelijk maken dat een traffic stijging jouw werk was en het in geld uitdrukken. Win/Win dus.

Met de Distilled Splittester tool kun je dit soort A/B-tests voor SEO uitvoeren en analyseren.

4. Mobile First Indexing

Dat je een mobiele site moet hebben weten we immers wel. Vorig jaar kwam al meer dan 50% van al het zoekverkeer via mobiel (dat betekent dus méér verkeer via mobiel, dan via desktop). En dat is een mijlpaal. Google man Gary Illyes (@methode) vertelt dat Mobile First Indexing niet ver weg is. Misschien gebeurt het nog niet in de komende weken/maanden, maar grote kans dat Google dit jaar nog overgaat. Dat betekent dus, dat Google niet meer naar je desktop site kijkt, maar alleen mobiele websites gebruikt voor de indexatie. Je kan dan dus écht niet meer zonder goede mobiele site.

Wat gaat dit doen voor onze rankings? Volgens Gary hoeven we ons geen zorgen te maken. ‘They will figure it out”.. Volgens hem zullen we in de rankings weinig merken (tenzij je geen mobile friendly site hebt natuurlijk) en hoeven we als SEO’s weinig te doen. Toch blijft het de vraag wat er gebeurt met het verlies aan bijvoorbeeld links die alleen op desktop zichtbaar zijn…

Gary heeft beloofd dat er binnenkort een blog komt van Google, waar Mobile First Indexing verder wordt uitgelegd. En wat we daar als SEO marketeers voor moeten doen.

5. Quality Content

We moeten meer content van kwaliteit maken en minder content spammen. Daar kwam het in meerdere presentaties op neer. Zowel Google, Dennis Goedgebuure (o.a. AirBnb en Ebay) en Michael Briggs (Skyscanner) vertellen hoe je content beter kan maken.

Voice search en natuurlijke teksten

Google geeft aan dat keywords stuffen niet meer werkt. Dat is natuurlijk oud nieuws, maar ook het gebruik van excacte keywords zou niet meer werken. Zeker dankzij AI en Voice Search kan Google namelijk beter zien wat een natuurlijke tekst is. Google zegt dan ook dat een natuurlijke tekst beter zal ranken, dan een tekst met exacte keywords.

Content Brand Pyramid

Nederlander Dennis Goedgebuure (@TheNextCorner), vertelt over zijn Content Brand Pyramid die hij ontwikkelde bij AirBnb. Het is een handig framework om SEO content beter uit te leggen en toe te passen. Het komt neer op de LUMPS (onpage SEO factoren) en 3 soorten content – Presence, Trust en EPIC. Vooral over de EPIC content wijdt hij verder uit. Dit is content waar lang aan wordt gewerkt (je maakt het 1-3 x per jaar) en die zo goed is dat mensen erover willen praten (en het krijgt dus veel likes, shares etc.). De content krijgt daardoor enorm veel autoriteit en kan via interne links andere pagina’s weer versterken (bijvoorbeeld shoppagina’s).

Having a strong brand is important for SEO - Dennis Goedgebuure

Bekijk hier de presentatie van Dennis Goedgebuure.

Content-Brand-Pyramid

Data Driven Scalable SEO Content (We make too much crap content!)

Michael Briggs (Head of SEO and Content Strategy bij Skyscanner) vertelt hoe je via data je content kan verbeteren. Door de informatie uit publieke data en privé data (van je website) te combineren, kom je meer te komen over je content en het gedrag van je bezoekers.

Scaling content with data

Daardoor kun je usefull content maken, waar gebruikers écht iets aan hebben. Door je data goed te analyseren kun je zien wat wel en niet werkt. De beste data om te zien f je content werkt? Dat is de attention curve. Probeer patronen te vinden in de data, bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen of schrijvers die het steeds weer goed doen. Zo vergaar je meer kennis over je content en kun het steeds weer verbeteren. De vraag is dus: ‘What can I learn from my data about my content?’. Zorg dat mensen blijven én terugkomen.

–> KILL pagina’s die geen engagement en bezoekers hebben, die eten namelijk alleen maar je linkjuice op (dus: deleten en redirecten).

Tip: WHITEPAPER: HOW TO GET MORE FEATURED SNIPPETS

Head of SEO and Content Strategy

Which content to keep/kill/iterate? 

6. Move to HTTPS (NOW!)

Als je website nog geen HTTPS certificaat heeft, is het tijd om dat dit jaar te regelen. Meerdere sprekers vertellen hoe belangrijk dit is. Google heeft er geen spijt van om HTTPS als ranking factor te laten gelden. Door deze update zijn er al 15% meer website met een HTTPS certificaat. Het wordt steeds belangrijker om de switch te maken. Niet alleen helpt het voor je rankings, steeds meer browsers (Chrome, Mozilla) merken HTTP site aan als onveilig voor de gebruikers. En dat is niet wat je wilt. Ook voor de snelheid van je site kan HTTPS goed uitpakken, aldus @filiwiese.

De belangrijkste spreker over HTTPS was @Aleyda (SEO-consultant en blogger voor oa. Search Engine Land, State of Digital and Moz). Zij vertelde in detail hoe je een HTTPS migratie succesvol uitvoert. Ook zij benadrukt dat een HTTPS migratie op de lange termijn zal zorgen dat je traffic zal stijgen. Mits het goed gedaan wordt. Er worden maar al te vaak fouten gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Ze geeft een aantal tips:

 • Combineer nooit structurele veranderingen en een HTTPS migratie, Google vindt dat niet leuk
 • Zorg dat je een SSL certificaat aanschaft voor ALLE subdomeinen
 • Maak een lijst van top pagina’s en houd ze na de migratie nauwkeurig in de gaten
 • Gebruik 301 redirects en geen canonicals
 • Migreer de hele website in één keer, je wil geen gemixed indexering
 • Vergeet niet om ook bronnen (zoals beeld, CSS) te migreren naar HTTPS, anders krijg je mixed content
 • Meet de performance verandering in Chrome devtools
 • Gebruik je WordPress? Download dan de plug-in ‘Really Simple SSL’
 • Voorkom redirect chains (pas deze zo nodig aan)
 • Verander ook alle interne links naar HTTPS, en de belangrijkste links vanuit externe sites
 • Controleer de migratie in Search Console en Screaming Frog

TIP: The HTTP to HTTPs Migration Checklist in Google Docs to Share, Copy & Download

Aleyda HTTPS Migration

Do not mix https migrations with structural changes. Google won’t like it. #fos17 #httpsmigration #seo by @aleyda

— Clarissa Filius (@clarissafilius) 16 februari 2017

7. Sitespeed

Hoe sneller je site, hoe beter. Ex-Google man @filiwiese vertelt in een technisch verhaal hoe je een website sneller kan maken. Een trage site betekent maar weinig goeds: het zorgt voor een slechte reputatie (bezoekers komen niet meer terug), is slecht voor SEO en je verliest er dus omzet door. Front-end kan er wat gedaan worden voor een betere sitespeed, maar het belangrijkste deel zit hem toch in de back-end. Laat bijvoorbeeld eerst de content laden (content first strategy), vóór de advertenties. Hoe groot mag één website pagina dan zijn? Volgens Fili is 1MB echt het maximum.

Fili-Wiese

En wat doen we met AMP? Accelarated Mobile Pages zijn, volgens Gary Illyes, snel, simpel en gebruiksvriendelijk. Toch beveelt hij (heel eerlijk) AMP niet aan. Voor UX kan het handig zijn, maar voor rankings gaat het niet veel doen. Zeker niet zodra Mobile First Index er is, want daardoor wordt het niet gesupport. Google laat eerder de mobiele pagina, dan de AMP pagina zien. Alleen in landen met traag internet, is het een aanrader, voor een betere UX.

Dit waren voor mij de belangrijkste learnings tijdens Friends of Search 2017. Wat vond jij het meest verrassende tijdens het congres? 

Heb je SEO advies of een SEO copywriter nodig? Neem dan gerust contact met mij op.

user-gravatar
Clarissa
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website