logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890
gratis stockfoto's

De beste websites voor gratis stockfoto’s (25+ sites!)

Als je begint met contentmarketing, heb je niet altijd de middelen om foto’s te (laten) maken of te kopen. Gratis stockfoto’s zijn dan een oplossing. Er zijn genoeg sites waar je kwalitatieve foto’s kan vinden die je rechtenvrij mag gebruiken. Mijn favorieten staan hier voor je op een rij.

Gratis stockfoto’s

Door beeld te kopen vind je eerder foto’s die perfect passen bij jouw verhaal. Zelf (laten) producuren is nog beter. Maar wat als je daar geen budget voor hebt? Dan zijn gratis stockfoto’s vaak een prima oplossing. Zeker als het beeld bij jouw content ondergeschikt is. Gaat het vooral om de inhoud van je tekst, dan kun je het het vaak genoeg prima af met een gratis stockfoto. Zeker nu er zoveel sites zijn met gratis foto’s van goede kwaliteit. Deze foto’s zijn rechtenvrij en mag je dus (meestal) zonder naamsvermelding gebruiken.

Tip: Haal je het beeld ergens anders vandaan, dan is het belangrijk te checken of je het wel mág gebruiken. Je wilt achteraf geen claim vanwege auteursrecht aan je broek.

1. Pexels

Mijn persoonlijke favoriet is pexels.com. Hier vind je ontzettend veel gratis stockbeeld, van zeer goede kwaliteit. Eigenlijk kun je hier bijna altijd wel een passende foto vinden. Alle beelden hebben een Creative Commons Zero (CC0) licentie, wat betekent dat ze gratis mag gebruiken voor alle persoonlijke én commerciële doeleinden. Een link plaatsen naar de bron is niet nodig. Like! Pexels heeft naast gratis foto’s, ook een site met gratis video’s. Die zijn te vinden via videos.pexels.com.

stockfotos-pexels

Populaire gratis stockfoto van Pexels

2. Pixabay

Vergelijkbaar met Pexels, is Pixabay.com. Hier vind je meer dan 810.000 rechtenvrije foto’s, illustraties, vectoren en video’s. Deze foto’s zijn van bijna dezelfde kwaliteit als Pexels, er zitten veel bruikbare beelden tussen. Alle afbeeldingen en video’s op Pixabay zijn vrijgesteld van copyrights onder Creative Commons CC0.

3. Death to the Stock Photo

Weg met die suffe stockfoto. Meld je aan bij deathtothestockphoto.com en je ontvangt maandelijks prachtige foto’s in je mailbox van professionele fotografen en kunstenaars. De beelden komen in pakketjes van meerdere foto’s. Allemaal met aandacht gemaakt. Perfect als je naar iets meer ‘arty’ beeld op zoek bent.

Stop motion video uit het Wakeup! Photo pack van Zach Lower

4. Unsplash

Prachtige hi-res foto’s waarmee je mag doen wat je wilt. Op Unsplash is veel gratis beeld te vinden van goede kwalitiet. Ik heb deze site nog maar net ontdekt en het ziet er veelbelovend uit. Veel beeld en allemaal van top kwaliteit. Het doet soms nauwelijks onder voor betaalde fotografie.

stockfotos-unsplash

5. Dashmote

Dashmote is een nieuwe (Nederlandse) start-up, die beeld van verschillende stocksites bundelt. Denk aan o.a. pixabay, pexels en depositphoto’s. De site loopt momenteel als beta en er is al redelijk wat gratis beeld te vinden. Betaalde beelden hebben hier trouwens ook een goede prijs. Eentje om in de gaten te houden!

6. Dreamstime

Dreamstime is een grote stockfoto site. Naast een gigantische collectie betaald stockbeeld, hebben ze ook gratis stockfoto’s. Die zijn te vinden op dreamstime.com/free-photos. Deze foto’s zijn wel van mindere kwaliteit, ze hebben weinig sfeer en zijn soms wat oubollig.

7. Flickr

Flickr ken je natuurlijk wel. Er zijn oneindig veel foto’s op te vinden. De meeste daarvan hebben echter copyright en kun je niet zomaar gebruiken. Als je zoekt naar gratis rechtenvrije foto’s, moet je Advanced Search gebruiken. Helemaal onderaan kun je kiezen voor de optie “Only search within Creative Commons-licensed content” en daaronder “Find content to use commercially”. Vink beide aan, als de foto’s commercieel wil gaan gebruiken. Nog makkelijker is zoeken via de tool compfight. Een website die die het zoeken in Flickr makkelijker maakt. Aan de linkerkant kun je kiezen om alleen beeld te tonen met de juiste licentie.

8. Wikimedia Commons

Via Wikipedia kun je bijna van alles wel een plaatje vinden. Die beelden zijn staan allemaal op WikiMedia Commons. Zoek je een foto van iets heel specifieks, dan is dit je beste optie. Als Wikimedia het niet heeft, dan kun je het bijna wel vergeten. De meeste beelden op Wikimedia hebben een Creative Commons licentie, met naamsvermelding dus. Niet al het beeld mag je zomaar gebruiken, dus check de licentie altijd even!

9. Google Images

En natuurlijk Google. Via Google images kun je zoeken naar beeld over heel het web. Ga wel even naar ‘tools’ en kies onder gebruiksrechten voor de juiste licentie. Dit blijft een hele goede manier om beeld te vinden.

stockfotos-google

Meer gratis stocksites

Mocht je aan bovesntaande niet genoeg hebben, er zijn altijd meer sites waar je kunt kijken. Er zijn namelijk ontzettend veel sites met gratis stockbeeld. De bovenste gebruik is zelf het meest, maar deze zijn er ook nog:

Via Makerbook vind je een overzicht van zowat alle stocksites die er zijn, mocht je aan bovenstaande nog niet genoeg hebben.

Wel of geen gratis stockfoto’s?

Het nadeel van (gratis) stockfoto’s is dat ze niet altijd 100% bij jou of je verhaal passen. Het zijn daarnaast foto’s die al door heel wat sites worden gebruikt. Probeer op die manier maar eens onderscheidend te zijn. Kies je foto’s met aandacht uit en zorg dat ze de kwaliteit hebben die jij wilt uitstralen. Kun je dat niet vinden, dan is betaald – of beter nog zelfgemaakt – beeld een betere optie.

Ik ben benieuwd, gebruik jij veel gratis stockfoto’s en waar haal je die vandaan? Laat het weten in een reactie.

user-gravatar
Clarissa
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website